Näin syntyy toimiva laituri

Näin syntyy toimiva laituri

Laiturin rakentaminen on lyhyt, mutta tarkkuutta vaativa projekti. Katso tästä vinkit, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen rakentamisen aloittamista. Löydät alta ohjeet myös itse rakentamiseen.

  1.     Valitse laiturin paikka

Laituria rakentaessa on hyvä huomioida rakennukset ja näköyhteydet, etenkin jos perheessä on pieniä lapsia. Laiturille tarvitaan myös hyvä kulkuväylä. Etsi suojaisa paikka, sillä tuulinen ja aallokkoinen paikka rasittaa laiturin rakenteita.

  1.     Valitse laiturityyppi

Laiturityyppiin vaikuttaa rannan pohjan laatu ja muoto, veden syvyys ja sen korkeuden vaihtelut sekä talven jääolosuhteet. Syvään ja aallokkoiseen rantaan sopii kelluva laituri. Pehmeään, alle kaksi metriä syvään rantaan voit rakentaa vedenkorkeuden mukaan säädettävän paalulaiturin. Matalaan rantaan, jossa vedenkorkeus vaihtelee vähän, sopii kiinteä laituri. Silloin pehmeään pohjaan voi tehdä paalulaiturin ja kovempaan pohjaan pukkilaiturin. Syvään rantaan sopii puolestaan konsolilaituri, jonka voit kiinnittää rantakallioon tai rakennettuun betonirakenteeseen.

  1.     Suunnittele ja rakenna laituri

Rakentamaan päästyäsi voit tehdä siltarakenteen valmiiksi rannalla, ja nostaa sen yhtenä kappaleena paikoilleen. Pidemmissä kelluvissa laitureissa jatkoskohdat tehdään liikkuviksi, kun taas kiinteissä laitureissa liitokset voivat olla kiinteitä.

Vinkkejä rakenteiden suunnitteluun, mitoitukseen ja materiaalimenekkiin saat oheisista pdf-ohjeista. Menekkilaskurilla selvität, paljonko materiaalia tarvitset, ja apua saat myös jälleenmyyjiltämme!

Laiturin paikan ja laiturityypin valinta (pdf)

Kelluvat laiturit (pdf)

Säädettävät laiturit (pdf)

Kiinteät laiturit (pdf)

Laiturin siltarakenteen mitoitusohjeita (pdf)