Kyllästäjä Janne Hirvonen – kokemusta kyllästämöllä

24.11.2021

Kyllästäjä Janne Hirvonen

Koulutukseltaan Hirvonen on ravintolakokki ja baarimestari. ”Onko tuo sama juottaako ihmisiä vai puita”, ilmeinen humoristi vertailee aiemman ja nykyisen ammatin suhteita. ”Loppujen lopuksi kemikaalien ja kemian tuntemus on aika pitkälti samoja”, hän jatkaa vakavoituen.

Hirvonen ehti luoda jonkun aikaa työuraa Joensuun ja Helsingin baareissa ennen nykyistä ammattiaan. Siirtyminen puunkyllästämisen pariin tapahtui ns. ”väärän puun kautta”, kun Hirvosen appi omisti Joensuun painekyllästyslaitoksen, ja pyysi häntä sinne töihin.

Siirtyminen Iivari Monosen palvelukseen

2000-luvun alussa Iivari Mononen -yhtiö hankki kaksi joensuulaista kyllästyslaitosta, ja yhdisti niiden toiminnot PrimaTimber -nimen alle Kuhasalontielle.

Toinen laitoksista purettiin ja toisen tontille rakennettiin uusi tuotantolaitos osittain vanhan laitoksen yhteyteen. ”On tässä vielä vanha kivijalka”, kuvailee yrityskaupan myötä Monosilla jatkanut Hirvonen.

PrimaTimber kyllästää Joensuun Kuhasalossa sahatavaraa, jota käytetään muun muassa terassi- ja laiturirakentamiseen, sekä mitallistettua, järeämpää sahatavaraa rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Työ pitkälle automatisoitua

”Nykyään automaatit annostelevat kyllästysaineet. Meidän ei tarvitse kuin näppäillä tietokoneella prosenttimääriä”, Hirvonen kuvailee työtään.

”Ennen oli vähän toisenlaista. Oli sellaisia altaita ja itse sotkettiin. Joka vipu ja pumppu täytyi käynnistää itse.

Prosessituntemus täytyi olla hyvä. Nykyisin napista painetaan, että saadaan tavara sisälle ja luukku laitetaan kiinni. Tämän jälkeen tullaan tietokoneelle ja laitetaan prosessi päälle.”

Hirvosen konttorina toimii 90 % työajasta pyöräkuormaaja. ”Varsinkin iltavuorossa tulee äänikirjoja ja podcasteja kuunneltua”, hän kertoo. Työnantaja on pitänyt huolta, että jokaisella henkilökunnan jäsenellä on hätäensiapukurssi (EA1) suoritettuna, työturvallisuuskortti ja trukkia pitää pystyä ajamaan.

Näiden lisäksi Hirvonen on käynyt kemikaalien käytönvalvojan peruskoulutuksen, jollainen tulee olla ainakin yhdellä tuotantolaitoksen työntekijällä.

Työssä mukavinta monipuolisuus

Kyllästämisen lisäksi hän tekee työnantajalleen rakennustöitä, esimerkiksi uusien varastojen rakentamista.

Janne Hirvosella ei ole vapaa-ajan kanssa ongelmia: ”Saaressa on kesämökki ja siellä vene, kolme lasta ja kun omakotitalossa asuu, tekemistä riittää”, hän kuvailee ja jatkaa vielä: ”Tälläkin hetkellä yksi raivaussaha odottaa kunnostusta, että pääsisin taas metsätöihin saareen.”

Omat kyllästetyt tuotteet ovat tulleet tutuiksi rakentamisen kautta. ”Veneosuuskunnan kanssa koko ajan rakennellaan laitureita ja muuta.”

Lisäksi hän harrastaa vanhimman lapsensa innoittamana perinnejousiammuntaa.

 

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat