Lasse Kettunen seuraa aitiopaikalta PrimaTimberin kasvutarinaa

9.3.2022

Kyllästäjä Lasse Kettunen

”Pääsin heti peruskoulun jälkeen kiinni työelämään. Ihan alkuun olin Pilkon Citymarketissa muutaman vuoden töissä, ja vuonna 2004 kysyin PrimaTimberiltä työpaikkaa. Sanottiin, että tule kokeilemaan ja siitä lähtien olen täällä ollut”, kertoo tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Kettunen.

 ”Työ on muuttunut paljon siitä, kun aloitin. Ennen tehtiin vain vihreää; kakkosnelosta ja terassilautaa.”

Hän koetti alkuun käydä kauppaopistoa työn ja harrastusten ohessa, mutta ammattikoulu sai jäädä odottamaan aikaansa.

”Aikuisiällä kävin sitten sitten suorittamassa merkonomiopinnot loppuun.”

Kyllästäjän ammatti

Kylllästäjä työnsä ääressä PrimaTimberin Kuhasalon kyllästyslaitoksella. Sylisteristä otetaan pois käsiteltyä Kestopuuta.

Kyllästäjä tekee kestopuuta, eli käsittelee saha- ja höylätavaraa kyllästysaineella.

PrimaTimberin kyllästyslaitoksella aamu- ja iltavuorossa on aina kaksi työntekijää. Toinen vastaa tuotantoon liittyvistä tehtävistä ja toinen lähtevien kuormien keräilystä ja lähettämisestä. Työparit ovat vakiintuneet ja hommia vaihdellaan viikoittain.

Kettunen tunnistaa tuotantomäärien kasvaneen vuosien aikana: ”Työ on muuttunut paljon siitä, kun aloitin. Ennen tehtiin vain vihreää; kakkosnelosta ja terassilautaa”, hän muistelee. “Nykyään profiileja ja mittoja on useita erilaisia.”

Itse kyllästäminen ei 18 vuoden aikana ole juurikaan muuttunut. ”Osaa kalustosta on vaihdettu tehokkaampaan, mutta samat sylinterit meillä on edelleen käytössä.”

Kettunen pitää työpaikkaansa turvallisena ja hyvänä paikkana. ”Työporukan kanssa menee hyvin yksiin jutut täällä.”

”En vielä haluaisi eläkevirkana tätä pitää, vaikka siltä se kyllä näyttää.”

Vapaa-aikaa

Tehdastyölle vastapainoa hän saa urheilusta, ja lisäksi perhe ja ystävät ovat tärkeässä arjen roolissa.

”Padel on tullut mukaan uusimpana harrastuksena ja ikäni olen pelannut jääkiekkoa – nyt lähinnä höntsäporukoissa”, Kettunen kertoo.

”Syksyisin mehtuu on kova juttu. Pienriistaa, kuten lintuja ja jäniksiä, tulee metsästettyä.” Jahtipaikat löytyvät suhteiden kautta Ilomantsista, ja lisäksi vaihtelua arkeen tarjoavat pitkät viikonloput Valtion mailla parillakin eri porukalla.

”Ne ovat mukavia reissuja”.

Eläkevirka?

Tulevaisuuteen Lasse Kettunen suhtautuu luottavaisin mielin: ”En vielä haluaisi eläkevirkana tätä pitää, vaikka siltä se kyllä näyttää.”

PrimaTimber Oy on osa Iivari Mononen -konsernia.

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat